Array
(
  [0] => Array
    (
      [email_address] => diplomaroute@rocrivor.nl
      [facebook_url] => https://www.facebook.com/Diplomaroute/?ref=bookmarks
      [linkedin_url] => 
    )

)
sluiten

Examen Logistiek Medewerker

Wil jij werken als logistiek medewerker? Als logistiek medewerker ben jij medeverantwoordelijk voor de logistieke operatie binnen bijvoorbeeld een magazijn of distributiecentrum. Je taken zijn onder andere goederenontvangst, order picking, voorraad- en goederen beheer en opslag van goederen. Je zorgt ervoor dat goederen op de meest efficiënte manier het bedrijf inkomen en verlaten. Zonder goede logistiek wordt het een chaos; jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Een diplomaroute is geen traditionele opleiding. Je volgt geen lessen, maar doet meteen je examen tot Logistiek Medewerker. De diplomaroute is bedoeld voor kandidaten die al voldoende praktijkervaring hebben. Hierdoor wordt niet iedereen toegelaten tot de examens voor logistiek medewerker. De diplomaroute is een snelle weg tot een erkend mbo niveau-2 diploma, voor mensen die al werken als logistiek medewerker. 

Na je inschrijving ontvang je een inlogcode waarmee je kunt inloggen op jouw persoonlijke account. Ook ontvang je de volledige Handleiding Logistiek Medewerker. Het is belangrijk dat je deze goed doorneemt. De examens tot Logistiek Medewerker bestaan uit diverse onderdelen. Er zijn praktische, mondelinge en schriftelijke examens. Alle informatie over de examens voor Logistiek Medewerker vind je terug in de handleiding.

Klik hier voor verdere informatie over de beroepseisen, Nederlands en rekenen.

Diplomaroute Logistiek Medewerker

Na je inschrijving voor de diplomaroute krijg je van ons per mail een bevestiging. Ook krijg je van ons de inloggegevens voor je persoonlijke account. In dit account bevindt zich het intakeformulier, wat je vervolgens invult. Daarna plannen wij een afspraak met je voor een telefonische intake. In deze intake wordt gecontroleerd of jij genoeg praktijkervaring hebt in het werken als logistiek medewerker. Dit is een toelatingseis voor de deelname aan de examens tot logistiek medewerker. 

Het kan voorkomen dat uit het intakegesprek blijkt dat je (nog) onvoldoende praktijkervaring hebt. In dat geval laten wij je weten waar jij je praktijkervaring nog moet aanvullen om te kunnen starten met de diplomaroute. Hiervoor krijg je drie maanden de tijd. Na deze periode volgt een afrondend intakegesprek. Als dit gesprek positief kan worden afgesloten kun je alsnog van start bij de Diplomaroute Logistiek Medewerker!

Een van de onderdelen van de diplomaroute zijn de centrale examens Nederlands en rekenen. Deze worden afgenomen bij ROC Rivor in Tiel. De afnameperiodes van deze examens worden bepaald door Cito. 

Je bent niet verplicht om met deze centrale examens te beginnen. Als het beter in je planning past kun je bijvoorbeeld ook beginnen met de schriftelijke examens, en daarna pas het centrale examen doen. Kijk altijd goed in welke periode je de centrale examens wilt doen, en baseer je planning voor de overige delen van het examen Logistiek Medewerker hierop. Bekijk hier de data van de centrale examens.

Het schriftelijke deel van het examen Logistiek Medewerker bestaat uit twee onderdelen, die in totaal ongeveer 3 uur in beslag nemen. Voor de schriftelijke examens kun je terecht op een van onze acht examenlocaties.

Het eerste onderdeel is het schriftelijke examen Nederlands schrijven. Daarna krijg je in het tweede gedeelte een beroepsgerichte kennistoets, bestaande uit meerkeuzevragen en open vragen. De meeste vragen van het beroepsgerichte kennistoets zijn gebaseerd op “Theorie Logistiek Medewerker" van uitgeverij OVD (deze boeken moet je zelf aanschaffen).

Het praktijkexamen Logistiek Medewerker vindt plaats op je werkplek. Hier zal een examinator (assessor) je gedurende 4 uur observeren in de praktijk. Er wordt onder andere gekeken naar hoe het werken als logistiek medewerker jou in de praktijk afgaat. 

Tijdens deze observatie word je gevraagd om een aantal voorgeschreven opdrachten uit te voeren. Bijvoorbeeld een vrachtwagen of bestelwagen laden met producten uit het magazijn en een order verzamelen.

Na deze observatie volgt een verantwoordingsgesprek met de examinator. Aansluitend worden de examens Nederlands spreken en gesprekken afgenomen. 

Het praktijkexamen wordt afgenomen op jouw werkplek. Voorwaarde is dat deze werkplek in Nederland is (uitgezonderd Waddeneilanden) en je toestemming hebt van je werkgever. 

Let op: Heb jij een geschikte werkplek voor het praktijkexamen? Dit hoeft geen betaalde werkplek te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een stageplek of een plek waar je vrijwilligerswerk doet. Een geschikte werkplek voor het examen Logistiek Medewerker houdt in ieder geval in dat:

 • je goederen kunt verzamelen in het magazijn (niet volledig geautomatiseerd);
 • een vervoerseenheid (vrachtwagen, bestelwagen, busje) beschikbaar is tijdens het examen;
 • tijdens het examen een afgezette sectie beschikbaar is waar je de voorraad kunt inventariseren.

De keuzedeel examens voor de Diplomaroute Logistiek Medewerker worden waar mogelijk gecombineerd met je praktijkexamen. Deze keuzedeel examens worden tijdens je telefonische intake verder toegelicht.

Heb je alle onderdelen van de Diplomaroute Logistiek Medewerker succesvol doorlopen? En zijn alle examens tot Logistiek Medewerker* met minstens een voldoende afgerond? Dan kom jij in aanmerking voor een erkend mbo niveau 2 diploma.

*De uitslag van rekenen en de keuzedeel examens tellen vooralsnog niet mee voor de zak- en slaagkans.

Praktische info bij het examen Logistiek Medewerker

StartdataHet is mogelijk om op een moment naar keuze te starten met de Diplomaroute Logistiek Medewerker. Je kunt dus het hele jaar door starten.
DuurDe duur van de Diplomaroute voor Logistiek Medewerker hangt af van jouw eigen tempo. Je krijgt maximaal 8 maanden de tijd om het hele examentraject te doorlopen. We bieden de mogelijkheid binnen de 8 maanden sneller te diplomeren. Maar dit hangt af van jouw motivatie en studieresultaten.
LocatiesDe schriftelijke examens voor Logistiek medewerker vinden plaats op de volgende locaties: Assen, Diemen, Geldermalsen, Roermond, Zoetermeer en Zutphen.
De centrale examens Nederlands en rekenen vinden plaats bij ROC Rivor in Tiel.
HerkansenDe examenonderdelen die bepalen of je slaagt of zakt voor je examen Logistiek Medewerker mogen elk maximaal eenmaal herkanst worden.

De examens Nederlands zijn een uitzondering en mogen twee keer herkanst worden.

KostenDe kosten voor de de totale Diplomaroute Logistiek Medewerker bedragen 1500 euro*.

Termijn 1 500 (inschrijving en intake)
Termijn 2 1000 (schriftelijke en centrale examens en praktijk- en keuzedeelexamens)

*Herkansingen zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen.

De kosten voor herkansingen bij het examen Logistiek Medewerker zijn als volgt:
herkansing beroepsgericht kennisexamen€ 100,-
herkansing praktijkexamen€ 350,-
herkansing keuzedeel-examen€ 100,-**
herkansing Nederlands of rekenen€ 75,-**
** per onderdeel
TipsWist je dat je studiekosten voor het examen Logistiek Medewerker fiscaal aftrekbaar zijn? Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Meld je alleen aan voor de Diplomaroute en het examen Logistiek Medewerker wanneer je aan alle toelatingseisen voldoet, zoals het hebben van voldoende ervaring in het werken als logistiek medewerker. Er is géén recht op restitutie van de kosten wanneer het eerste deel van de diplomaroute niet wordt afgemaakt, bijvoorbeeld omdat je niet aan de toelatingseisen voldoet. Neem bij contact met ons op voor meer informatie.  

Vragen aan ons?

Heb je vragen over het examen Logistiek Medewerker? We zijn op werkdagen telefonisch te bereiken van 8:30 tot 13:00 uur op 0344-656256. Ook kun je altijd een mail met je vraag sturen naar: diplomaroute@rocrivor.nl.

Inschrijven?

Wil jij jezelf aanmelden voor de Diplomaroute Logistiek Medewerker? Klik hier om jezelf in te schrijven.

Diploma Route

STAP-budget

Momenteel heeft het UWV voor de periode juli en augustus geen STAP-budget meer beschikbaar.
De volgende aanvraagperiode start op donderdag 1 september 2022 om 10.00 uur.