Array
(
  [0] => Array
    (
      [email_address] => diplomaroute@rocrivor.nl
      [facebook_url] => https://www.facebook.com/Diplomaroute/?ref=bookmarks
      [linkedin_url] => 
    )

)
sluiten
menu

Haal snel je mbo-2 examen Monteur Mechatronica!

Als monteur mechatronica werk je in de machine-industrie en apparatenbouw. Je werk is veelzijdig; werktuigbouwkunde, elektronica en informatietechniek zitten allemaal in je pakket.

Je bouwt en onderhoudt machines en onderdelen voor machines. Het gaat bijvoorbeeld om liften, allerlei plaatsings- en sorteermachines (pick and place), vul- en verpakkingsmachines, lasrobots, volautomatische melkmachines en kopieermachines. 

De machines werken vaak met hoge nauwkeurigheid en grote snelheden. Meestal werk je in een werkplaats of montage-afdeling, maar bepaalde werkzaamheden kan je ook op locatie bij de klant uitvoeren. Je werkt zelfstandig, maar kunt altijd terugvallen op je leidinggevende of ervaren collega.

Diplomaroute
Een diplomaroute is geen traditionele opleiding, maar een versneld traject waarbij je meteen examen doet. De diplomaroute is bedoeld voor deelnemers die al voldoende praktijkervaring hebben. Hierdoor wordt niet iedereen toegelaten tot de examens. 

Handleiding diplomaroute
Na je inschrijving sturen wij je de volledige handleiding Monteur Mechatronica, met daarin alle informatie over de diplomaroute en de examenonderdelen. De examens bestaan uit verschillende onderdelen: schriftelijk, praktisch en mondeling. 

 Klik hier voor de beroepseisen, Nederlands en rekenen.

Diplomaroute Monteur Mechatronica

Na je inschrijving voor de diplomaroute volgt een telefonische intake. Deze intake wordt gebruikt om te bepalen of je over de nodige praktijkervaring beschikt om te worden toegelaten tot de examens voor Monteur Mechatronica. 

Wanneer dit niet het geval is, laten wij je weten welke ervaring je nog mist. Vervolgens heb je drie maanden de tijd om deze ervaring alsnog op te doen. Daarna volgt een tweede intakegesprek.

Eén van de examenonderdelen zijn de centrale examen in Nederlands en rekenen. Deze examens zullen worden afgenomen bij ROC Rivor in Tiel. De afnameperiodes van de centrale examens worden bepaald door Cito. Bekijk hier de data van de centrale examinering.

Het praktijkexamen voor Monteur Mechatronica vindt plaats in de vorm van De Proeve van Bekwaamheid. Deze bestaat uit een observatie (maakt elektrotechnische- en mechatronische producten, bouwt montageondergrond op, voert mechatronisch onderhoud uit) en een eindgesprek (toetsing kennis en inzicht).

De Proeve van Bekwaamheid duurt ongeveer 28 uur en is verdeeld over drie werkdagen. De Proeve van Bekwaamheid vindt plaats bij ROC Rivor in Tiel. Examinering op jouw werkplek is bespreekbaar, mits de werkplek geschikt is voor examinering (met uitzondering van de Waddeneilanden). De Proeve van Bekwaamheid wordt uitgevoerd in een groep van maximaal 5 deelnemers. Per groep is een examinator en een werkplaatschef aanwezig.

Indien mogelijk worden de keuzedeel examens afgenomen in combinatie met het praktijkexamen voor Monteur Mechatronica. Tijdens het telefonische intakegesprek vertellen we je alles wat je moet weten over de keuzedeel examens.

Wanneer je alle losse examenonderdelen* met minstens een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor je mbo-2 diploma Monteur Mechatronica.

*De uitslag van rekenen en de keuzedeel examens tellen momenteel (nog) niet mee voor de zak- en slaagkans.

Praktische informatie over het examen Monteur Mechatronica

StartdataJe kunt starten met de diplomaroute wanneer dit jou uitkomt. Dit is het hele jaar door mogelijk.
DuurDe duur van de Diplomaroute voor Monteur Mechatronica hangt af van jouw eigen tempo. Je krijgt maximaal 8 maanden de tijd om het hele examentraject te doorlopen. We bieden de mogelijkheid binnen de 8 maanden sneller te diplomeren. Maar dit hangt af van jouw motivatie en studieresultaten.
LocatiesDe schriftelijke examens vinden plaats in Assen, Diemen, Geldermalsen, Roermond, Zoetermeer en Zutphen.

De centrale Cito examens Nederlands en rekenen worden afgenomen bij ROC Rivor in Tiel.

HerkansenDe examenonderdelen die bepalen of je slaagt of zakt voor het Examen Monteur Mechatronica mogen elk maximaal eenmaal herkanst worden.

Een uitzondering hierop zijn de examen Nederlands. Deze mogen twee keer herkanst worden.

KostenDeelname aan de totale diplomaroute kost 2118 euro*. Voor het eerste deel van de diplomaroute (inschrijving en telefonische intake) zijn de kosten 300 euro, voor het tweede deel 1818 euro. U betaalt dus in twee delen.
*Herkansingen zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen.
Kosten herkansing:
praktijkexamen observatie€ 550,-*
herkansing examen (per keuzedeel)€ 50,-
examen Nederlands (per onderdeel)€ 50,-
examen rekenen€ 50,-
* Een herkansing van het praktijkexamen bedraagt maximaal € 550,00. De definitieve kosten zijn afhankelijk van het aantal te herkansen opdrachten.
TipsStudiekosten zijn fiscaal aftrekbaar, voor meer informatie hierover verwijzen wij je naar de Belastingdienst.

Let op: Schrijf je alleen in voor deze diplomaroute als je aan de toelatingseisen voldoet. Neem daarvoor eventueel contact met ons op. Je hebt géén recht op restitutie van de kosten (300 euro) wanneer je het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Een reden voor het niet afmaken kan zijn dat je niet wordt toegelaten tot de examens omdat uit de intakeprocedure blijkt dat je niet aan de toelatingseisen voldoet.

Vragen aan ons?

Wil jij meer weten over het examen Examen Monteur Mechatronica? Je kunt ons op werkdagen van 8:30 tot 13:00 telefonisch bereiken op 0344-656256. Ook kun je ons mailen met je vraag. Stuur je mail in dat geval naar: diplomaroute@rocrivor.nl.

Aanmelden?

Klik hier om jezelf in te schrijven voor de Diplomaroute Monteur Mechatronica.