Array
(
  [0] => Array
    (
      [email_address] => diplomaroute@rocrivor.nl
      [facebook_url] => https://www.facebook.com/Diplomaroute/?ref=bookmarks
      [linkedin_url] => 
    )

)
sluiten

Haal je mbo 2 examen Secretarieel Medewerker en Receptie!

Als medewerker secretariaat en receptie ben je meestal het middelpunt van een organisatie. Je ontvangt bezoekers en neemt de telefoon aan. Je weet goed hoe een organisatie in elkaar zit. Je ondersteunt het secretariaat met allerlei taken zoals het bijhouden van de agenda en het opnemen van reserveringen. Daarbij doe je administratieve en secretariële werkzaamheden, zoals het afhandelen van de post en e-mailverkeer. 

De diplomaroutes zijn verschillend van reguliere opleidingen. Je volgt hierbij geen lessen en doet meteen je examen. Om te kunnen deelnemen aan het Examen Secretarieel Medewerker moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen. Een belangrijke vereiste is dat je voldoende praktijkervaring moet hebben. Wanneer je het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie succesvol afrondt, behaal je een niveau 2 mbo diploma Medewerker Secretariaat en Receptie.

Na inschrijving ontvang je van ons de volledige Handleiding Medewerker Secretariaat en Receptie. De Examens voor Secretarieel Medewerker en Receptie bestaan uit verschillende onderdelen, praktisch, schriftelijk en mondeling. In de handleiding vind je alle informatie over de verschillende examenonderdelen. Het is belangrijk dat je de informatie in de handleiding goed doorneemt. 

Klik hier voor meer informatie over de beroepseisen Nederlands en rekenen.

Diplomaroute Medewerker Secretariaat en Receptie

We beginnen de diplomaroute voor het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie met een telefonische intake. Nadat je inschrijving voltooid is, plannen we een afspraak met je in voor dit gesprek. Voorafgaand hieraan moet je online een formulier invullen. Tijdens je intakegesprek bepalen we of je over voldoende praktijkervaring beschikt om te worden toegelaten tot de examens. 

Wanneer uit de intake blijkt dat je nog niet over genoeg praktijkervaring beschikt, zullen wij je laten weten waar je jouw ervaring nog moet aanvullen. Je krijgt dan nog eens drie maanden de tijd om dit aan te vullen, waarna een tweede intakegesprek volgt.

Eén van de verplichte onderdelen bij het examen Secretarieel Medewerker en Receptie zijn de centrale examens Nederlands en rekenen. Deze examens zullen plaatsvinden bij ROC Rivor in Tiel. De afnameperiodes worden door Cito vastgesteld. 

Je bent niet verplicht om jouw diplomaroute te beginnen met de centrale examens Nederlands en rekenen. Wanneer dit beter past in je agenda, mag je de Examens tot Secretarieel Medewerker en Receptie ook in een andere volgorde doen. Je kunt dus bijvoorbeeld eerst de schriftelijke examens maken, en daarna pas de centrale examens. Kijk dus goed wanneer je de centrale examens wilt doen, voordat je de andere examendelen plant.  Bekijk hier de data voor de centrale examinering.

De schriftelijke examens voor Secretarieel Medewerker en Receptie bestaan uit twee onderdelen. Het examen Nederlands schrijven en de beroepsgerichte kennistoets. Deze examens duren in totaal 2 uur en vinden plaats op één van onze acht examenlocaties.

De beroepsgerichte kennistoets bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. De vragen zijn gebaseerd op de readers Medewerker Secretariaat en Receptie van Diplomaroute. Deze readers ontvang je na de intake van ons.

Het praktijkexamen is een belangrijk onderdeel van de Diplomaroute Medewerker Secretariaat en Receptie. Tijdens dit praktijkexamen gaat een examinator (assessor) mee naar je werkplek. 

Het praktijkexamen is verdeeld over twee dagen. Het eerste deel duurt ongeveer drie uur. Voor het tweede deel moet je rekenen op ongeveer vier uur. Tijdens het examen voer je verschillende werkzaamheden uit, zoals het aannemen van telefoon, het verzenden van e-mailberichten en het ontvangen van bezoekers.

Indien mogelijk worden de keuzedeel examens in combinatie met het praktijkexamen secretarieel medewerker en receptie gedaan. Tijdens de telefonische geven we je meer informatie over de keuzedeel – examens toe, waarna je van start kunt gaan.

Als je alle onderdelen van het examen secretarieel medewerker en receptie* voldoende hebt behaald kom je in aanmerking voor het officieel erkende diploma mbo 2 Medewerker Secretariaat en Receptie.

*uitslagen van rekenen en de keuzedeel examens tellen voorlopig (nog) niet mee voor je zak-slaagkans.

Praktische info over het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie

StartdataJe kunt starten met de diplomaroute wanneer dit jou uitkomt. Dit kan het hele jaar door.
DuurDe duur van de Diplomaroute voor Medewerker Secretariaat en Receptie hangt af van jouw eigen tempo. Je krijgt maximaal 8 maanden de tijd om het hele examentraject te doorlopen. We bieden de mogelijkheid binnen de 8 maanden sneller te diplomeren. Maar dit hangt af van jouw motivatie en studieresultaten.
LocatiesDe schriftelijke examens voor Secretarieel Medewerker en Receptie vinden plaat op onze locaties in Assen, Diemen, Geldermalsen, Roermond, Zoetermeer en Zutphen.

De centrale examens Nederlands en rekenen worden afgenomen bij ROC Rivor in Tiel.

HerkansenDe onderdelen van het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie die bepalen of je slaagt of zakt mogen elk maximaal één keer herkanst worden. De examens Nederlands zijn een uitzondering en mogen tweemaal herkanst worden.
KostenDeelname aan de totale Diplomaroute Medewerker Secretariaat en Receptie kost € 1550,00. Exclusief herkansingen.
Kosten herkansing:
beroepsgerichte kennistoets€ 75-
praktijkexamen deel 1€ 350,-
praktijkexamen deel 2€ 350,-
praktijkexamen volledig€ 700,-
keuzedeel examen (per keuzedeel) € 50,-
examen Nederlands of rekenen (per onderdeel)€ 50,-
TipsDe studiekosten van de diplomaroute zijn fiscaal aftrekbaar. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie.

Zorg ervoor dat je bij  je inschrijving voor de Diplomaroute voor het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie aan de toelatingseisen voldoet, want je hebt géén recht op restitutie van de kosten (250 euro) wanneer je het eerste deel van de diplomaroute niet afmaakt. Neem bij twijfel altijd eerst contact met ons op. 

Vragen aan ons?

Heb je vragen over de diplomaroute voor het Examen Secretarieel Medewerker en Receptie? Op werkdagen zijn wij tussen 8:30 en 13:00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0344-656256. Je kunt ook mailen naar: 
diplomaroute@rocrivor.nl

Aanmelden?

Klik hieronder om jezelf in te schrijven voor de Diplomaroute.

Diploma Route

STAP-budget

Momenteel heeft het UWV voor de periode juli en augustus geen STAP-budget meer beschikbaar.
De volgende aanvraagperiode start op donderdag 1 september 2022 om 10.00 uur.